permalink

1

Husk god karma

Er lokale mavesmerter en psykisk lidelse? II

D. 7/10 skrev jeg et indlæg og en opdatering på nedslaget i min egen sygehistorie og kampen for at blive udredt og få behandling for somatisk sygdom.

I dag skriver vi d. 25/11 2012. Der er gået lang tid, og jeg har ikke haft mange kræfter til at skrive her.

Skraldespandsdiagnose

Kort fortalt så har jeg haft smerter præcis samme sted nederst i højre side af maven (blindtarmsområdet) i snart 25 år. På trods af at jeg to gange har været indlagt akut med symptomer på akut blindtarmsbetændelse, har jeg konsekvent fået at vide, at det var såkaldt irritabel tyktarm og noget, jeg bare skulle leve med, og at det ikke var farligt eller havde nogen betydning for mit helbred i øvrigt. I dag betegnes “irritabel tyktarm” som en såkaldt funktionel lidelse i lægehåndbogen – dvs. en overvejende psykisk lidelse uden organisk grundlag. At det skulle være en psykisk betinget lidelse, er imidlertid ikke noget nyt. Det er kun navnet.

Jeg har aldrig troet på, at det var psykisk, men som årene er gået, har jeg efterhånden introjiceret den holdning, at lige præcist det ikke havde nogen særlig betydning. Jeg har jo hørt det igen og igen og igen fra den ene læge efter den anden, og jeg var ikke mere end 20 år gammel, da jeg hørte det første gang.

Men hvordan kan de i grunden vide det, når de dybest set ikke ved, hvad der er i vejen? Retorisk spørgsmål. For det kan de jo ikke. Det bunder i en fordom: Det er psykisk!

Tid til handling

I forbindelse med at jeg for ca. 3½ år siden fik skiftet mine amalgamfyldninger uden beskyttelse hos almindelig tandlæge (gør det aldrig!), forværredes mine mavesmerter, jeg blev kronisk subfebril (temperatur op til 38 grader), og alle mine generelle symptomer fra min multisystemsygdom blev kraftigt forværret.

Når man har en multisystemsygdom er der mange ting i vejen, og jeg har de sidste 3 år fået behandling for det meste herunder andre fordøjelsesproblemer, der også har haft stor indflydelse på mit generelle helbred. Men jeg bliver ved med at få tilbagefald, og uden antibiotika, bliver jeg som nævnt meget syg. Kun med antibiotika lindres symptomerne fra maven, samtidig med at min temperatur falder.

Det nærmede sig det absurde. Alt peger på en indkapslet betændelse på lige præcis dette sted, dvs. i blindtarmen eller i nærheden.

Heldigvis blev jeg af den alment praktiserende læge henvist til kirurgisk afdeling til yderligere udredning. Her bekræftede den fysiske undersøgelse, at problemet sidder i blindtarmsområdet, men minsandten om jeg alligevel ikke også her blev mødt med et “Det ligner irritabel tyktarm”, og lægen afviste således, at jeg kunne få en diagnostisk kikkertundersøgelse, hvis andre undersøgelser var negative.

Efter en koloskopi, der heldigvis viste en meget fin tarm og udelukkede andre vigtige diagnoser, var jeg derfor i gang med at forberede mig på, at jeg skulle til Tyskland for at få behandling.

Jeg valgte imidlertid at skrive en mail til overlægen på afdelingen, og så kom der skred i tingene. Det viste sig, at han lykkeligvis havde set en kronisk betændt blindtarm før. Så nu skal jeg til en CT-scanning, og hvis der heller ikke dukker andet op på den, vil han simpelthen operere min blindtarm ud. Tak for det! Jeg er ubeskriveligt lettet.

Stå fast

Jeg skriver ikke om det her for at hænge nogen personligt ud, og som det fremgår, er der nogen, der undervejs har givet mig en nødvendig håndsrækning. Jeg vælger at fortælle om det, fordi jeg mener, det er eksemplarisk i forhold til den psykiatrisering og mistænkeliggørelse, der sætter ind, hvis man fejler noget, der ikke lige passer ind i den konventionelle lægeverdens box og/eller kolliderer med dogmer, der lever i bedste velgående. Jeg vælger desuden at skrive om det fordi, jeg mener, det er et eksempel på, hvor vigtigt det er at stå fast og ikke lade sig overrule – hvis det overhovedet er muligt med de sparsomme kræfter, der er til rådighed.

Jeg forventer ikke at blive rask af det her. Men jeg håber, at jeg nu kan få fjernet en kilde til forgiftning af hele min krop med bakterier og toxiner, der har stået på i mere end to årtier, og at det vil gøre en stor forskel.

En operation vil komme til at tage mange ressourcer fra min svækkede krop, men jeg skal lade jer vide, hvordan det er gået, når jeg får kræfter til det.

Hav det godt så længe!

1 Kommentar

  1. Hej jeg har det på samme måde også ondt i højre side har lige fået fjernet livmoderen af samme grund men det har ikke hjulpet på højre side af maven . Har kæmpet med sygehuset 3år nu og er meget tæt på at opgive men når det gør ondt er det så man slet ingen steder kan være vågnet af det om natten og får svedeturer. Går det som om jeg er syg . Men kan ingen svar få på hvad der er galt de kan ik se det . Mvh Lone .

Skriv et svar

Feltermarkeret med* skal udfyldes.