permalink

1

Husk god karma

Irritabel tyktarm: En funktionel lidelse?

I en artikel i Lægehåndbogen sidst revideret d. 28/3 2012 står der at “Irritabel tarm syndrom (ofte benævnt colon irritabile) er en funktionel tarmlidelse”.

Det vil altså sige, at sygdommen er uden organisk årsag, og at den primært er en psykisk lidelse, der har et kropsligt udtryk (det er en af de få psykiske lidelser, man ikke får det psykisk dårligt af).

Dette svarer til, at Forskningsklinikken for funktionelle lidelser på deres hjemmeside skriver, at et af de andre navne for bodily distress syndrome (BDS) er irritabel tyktarm, og det svarer til, hvad der også står i Lægehåndbogen: “Begrebet “funktionel” indikerer en dysfunktion – snarere end en reel sygdom i tarmen, og tilstanden kræver fravær af en organisk årsag til mavegenerne.”

Ser man det! En dysfunktion med fravær af organisk årsag og ikke en reel sygdom i tarmen. Sådan lidt ligesom når man har nervøs mave? Nej. Faktisk præcist ligesom når man har nervøs mave. Her er jo det autonome nervesystem aktiveret, og ved irritabel tyktarm er aktiveringen som ved andre udtryk for bodily distress syndrome blevet kronisk.

Jeg synes imidlertid det er bemærkelsesværdigt, at Lægehåndbogen, der er udgivet af Sundhed.dk, som Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, KL og Danske Regioner står bag, samtidig anfører, at der har været gode resultater med at behandle denne psykiske lidelse med antibiotika:

“Rifaximin 550 mg 3 gange dagligt i 14 dage er i to store klinisk kontrollerede studier med 1260 patienter vist at være effektivt overfor irritabel tarm ved både at reducere de generelle symptomer og ved at reducere fornemmelsen af oppustethed, som ellers kan være vanskeligt at kontrollere”.

Det officielle Danmark anfører, at en psykisk lidelse kan behandles med antibiotika, der så vidt, jeg er orienteret, normalt anvendes til behandling af bakterieinfektioner. Det burde jo være en banebrydende verdensomspændende nyhed!

Men det skyldes måske, at en bakterieinfektion meget vel kan være det organiske grundlag for sygdommen, lige så vel som infektioner med diverse parasitter og svampe. Det har orthomolekylære læger og andre kyndige behandlere erfaret og sagt i årevis, og senest har den danske forsker Dennis Raahave fundet frem til, at irritabel tyktarm kan skyldes en skjult forstoppelse. Sådan en giver i øvrigt også grobund for overvækst af diverse mikroorganismer.

Det er ganske vist sådan, at en aktivering af det autonome nervesystem f.eks. i forbindelse med stress kan give problemer problemer med fordøjelsen. Det er simpelthen en del af kamp- og flugtreaktionen. Men jeg finder den tanke, at dette alene skulle være årsagen til en sygdom, der plager rigtigt mange mennesker, noget grandios, og forskningen, årtiers kliniske erfaring og min personlige erfaring iberegnet, viser noget andet.

Det er imidlertid ikke kun morsomt. En patient med tilstrækkeligt mange symptomer vil ifølge den kommende vejledning fra DSAM som den væsentligste del af sin behandling få at vide, at der ikke er noget organisk i vejen, og han/hun risikerer ikke at blive tilstrækkeligt undersøgt, fordi det forstærker patientens tanker om, at der er noget fysisk galt, hvilket skulle forværre sygdommen.

Det fremgår også af Lægehåndbogen: “Angsten for alvorlig sygdom kan være en væsentlig medvirkende årsag til generne”. Men i udkastet til vejledningen fra DSAM anbefales lægen at være stoisk overfor patientens fortsatte klager.

I sidste ende mener jeg, at det åbenbart kan være nødvendigt at påpege, at gener fra tarmsystemet kan skyldes kræft. Uden tilstrækkelige undersøgelser kan man ikke vide, om irritabel tyktarm er irritabel tyktarm, men er det det, har mennesker, der er plaget af denne sygdom (eller rettere disse sygdomme), også ret til behandling.

Dr. Sarah Myhill om irritabel tarm syndrom

I en artikel på sin hjemmeside skriver britiske Dr. Myhill bl.a.:

“Irritabel tyktarm er ikke en diagnose. Det er et symptom, som kan have mange årsager, der alle har brug for at blive undersøgt. …

… Nogle læger mener, at IBS er et symptom på angst. Så alt, hvad de skal gøre, er at lave masser af undersøgelser, berolige patienten med at der ikke er kræft og bingo! Problemet er løst!”

I de to sidste sætninger opsummerer hun altså hele artiklen i Lægehåndbogen. Sarah Myhills artikel kan læses her, og fra den linker hun til flere af sine fremragende indlæg om de mave- tarmproblemer, der kan ligge til grund for irritabel tarm syndrom, som hun kalder for en “skraldespandesdiagnose”.

Andre artikler relateret til irritabel tyktarm

Fordøjelsesproblemer er ofte en medvirkende faktor i multisystemsygdomme som ME og fibromyalgi, og de kan blive diagnosticeret som den funktionelle lidelse irritabel tyktarm, irriteret tarm eller tilsvarende. Her kommer nogle links til artikler om emnet:

Der kan evt. også søges på bl.a. dysbiose, laktoseintolerance, fruktoseintolerance og fødevareintolerance. Irritabel tyktarm kan forårsages af lidt af hvert. God læselyst!

Disclaimer: Husk altid at gå til læge for at få behandlet og udredt sygdom. Det kan være alvorligt. Alt her på siden er skrevet fra en patientsynsvinkel. Husk altid at få en lægefaglig vurdering.

1 Kommentar

  1. Jeg var en af dem der fik irritabel tyktarm diagnosen i hillerød – og sikke da en gang vås og spild af mit liv – nu har jeg beviser fra udlandet ( professorer at det var leyky gut ) sikke en masse smerter jeg kunne have undgået hvis læger herhjemme vidste noget og interesserede sig for patienterne – psykist – i guder når man i det danske samfund ikke har evner selv til at se hvad der er galt må man hellere kalde det psykisk . det er jo så nemt

Skriv et svar

Feltermarkeret med* skal udfyldes.