permalink

3

Husk god karma

Kan psykoterapi helbrede såkaldte funktionelle lidelser?

“Med kognitiv terapi skal du nok blive rask, for din sygdom sidder i hjernen. Der er ikke noget galt i kroppen. Jeg er psykoterapeut, så det ved jeg.” Nej vel…

Hvad nu, hvis en psykolog med speciale i psykoterapi eller en psykoterapeut markedsførte sig med, at han eller hun kunne helbrede funktionelle lidelser, ME, lyme disease eller fibromyalgi med kognitiv terapi og/eller mindfulness?

Så ville vedkommende sandsynligvis og med rette blive trukket i retten og anklaget for kvaksalveri.

Forskningsklinikken for funktionelle lidelser mener imidlertid ifølge deres egen hjemmeside, at “Forskningen viser, at mange patienter kan blive raske”.

Hvordan kan det nu gå til? Som jeg ser det, er der i hvert fald to grunde til det.

For det første er der, set med danskfaglige briller, tale om et effektivt argumentationskneb. De skriver ikke, at de f.eks. kan gøre mennesker med ME raske. De skriver end ikke, at de kan gøre mennesker med funktionelle lidelser raske, men eftersom det er en del af konklusionen på deres forside, er det det indtryk, man som læser bliver efterladt med: “Forskningen viser…”.

Hermed er der skabt så megen sproglig forvirring, at man ikke umiddelbart kan stille dem til ansvar. Funktionelle lidelser og bodily distress syndrome favner jo så bredt, at f.eks. en patient med lyme disease meget vel kan være en af dem, der ikke opnår bedring. Det er en retorisk genistreg.

Den anden grund må være den simple, at terapeuterne på klinikken er læger, og det giver giver en meget omfattende formel og uformel magt.

En magt som efter min bedste overbevisning burde indebære en særlig høj grad af etik og samvittighed. Men hvis dén var tilstede, så var det vel ikke nødvendigt at anvende retoriske finurligheder og manipulerende udelukkelse af direkte udsagn, som så i stedet ligger implicit og underforstået i Forskningsklinikkens budskab? Så kunne Forskningsklinikken vel tale direkte ud af posen?

Jeg har endnu ikke set nogen etablerede medier i Danmark rejse diskussionen om, hvorvidt det er muligt at helbrede alvorlige sygdomme som ME, lyme disease eller fibromyalgi med psykoterapi, og sygdommene eksisterer jo fortsat, selvom disse psykiatere inkluderer dem i såkaldt funktionelle lidelser.

Gad vide, om ikke det var sket meget hurtigt, hvis psykologer eller psykoterapeuter havde antydet det samme? Sådan burde det i al fald være – så hvor er medierne nu?

3 kommentarer

 1. Det går jo så klart ikke at fastslå,at en funktionel lidelse ikke er organisk betinget i sig, Man kan sige, at vi ikke har midler til at fastslå det, Doc har vi inke midler til sikkert at afkræfte det.
  Hvad gælder Borreliose (Lyme’disease ) er det sidste ord endnu usagt.

  • Kære Claus

   Du skal have tak for dine kommentarer på siden.
   Jeg har skrevet til dig i en anden tråd, at jeg desværre ikke kan bidrage med meget for tiden, fordi jeg er i intensiv behandling. Jeg håber, det bliver bedre, og så vender jeg tilbage til dig.

   Mange hilsner
   Pia

Skriv et svar

Feltermarkeret med* skal udfyldes.